Uzbudljiva završnica kvalifikacija za EURO 2016

Počev od danas pa do utorka nas očekuje uzbudljiva završnica kvalifikacija za EURO 2016 pošto je preostalo da se odigra samo još dva kola. Četiri reprezentacije uz domaćina su već overile svoju kartu za finalni turnir koji se održava naredne godine u Francuskoj.

Engleska je prva ekipa koja se kvalifikovala a nakon nje su to učinile reprezentacije Islanda, Češke Republike i Austrije. Pored toga, ima još puno nepopunjenih mesta a takođe će biti zanimljivo videti koje će od evropskih fudbalskih sila propustiti EURO 2016.

I pre predstojećih mečeva dva poslednja kola, Island i Češka su obezbedili prva dva mesta u grupi A što znači da je preostalo samo da se odredi ko će biti treći u grupi i tako obezbediti plasman u baraž. Nakon niza loših rezultata, prvi favorit ove grupe pre početka takmičenja, ekipa Holandije više ne drži svoju sudbinu u sopstvenim rukama. „Lale“ moraju pobediti u obe preostale utakmice, protiv Kazahstana i Češke, i nadati se da će Turska koja takođe igra protiv Čeha i Islanda biti poražena makar jednom. Pobeda i nerešeni rezultat u poslednje dve utakmice šalje Tursku u baraž.

Sva tri prva mesta u grupi B su još uvek otvorena ali jedan osvojen poen u poslednja dva kola protiv Bosne i Hercegovine ili Andore će poslati Vels na njihov prvi finalni turnir još od 1958. godine. Belgiji su takođe potrebna samo dva boda u mečevima protiv Andore i Izraela kako bi overila plasman u Francusku na EURO. S druge strane, Izrael koji zaostaje četiri boda za drugim mestom u grupi mora da trijumfuje u oba preostala meča protiv Kipra i Belgije i nada se iznenađenju Andore protiv Velšana ili Belgijanaca koje bi im donelo direktan plasman. Realnije je da Izrael sačuva treće mesto ukoliko osvoji četiri boda iz dva preostala meča. Bosna i Hercegovina  takođe mora da osvoji svih šest bodova i nada se da će Izrael izgubiti bar jednom kako bi se popeli na treće mesto i plasirali se u baraž. Kipar takođe ima teorijske šanse za plasman ali im je uz dve pobede nad Bosnom i Izraelom potrebno i da Izraelci izgube od Belgije.

Prva tri mesta u grupi C su već okupirana od strane Španije, Ukrajine i Slovačke ali preostaje da se odredi ko će na EURO ići direktno a ko u baraž. Španiji je potrebna pobeda protiv Luksemburga za direktan plasman dok je Slovačkoj potrebna jedna pobeda u preostala dva meča protiv Belorusije i Luksemburga dok Ukrajina ima osiguran baraž a da bi osvojila drugo mesto u grupi mora pobediti Belorusiju i Španiju i nadati se da Slovaci neće slaviti ni u jednom od svoja dva meča.

Nemačka predvodi grupu D sa 19 poena i samo jedan bod protiv Republike Irske ili Gruzije će im overiti kartu za Francusku narednog leta. Poljska im se može pridružiti na EURO 2016 finalnom turniru ukoliko pobede Škotsku a Irci ne savladaju Nemce večeras. S druge strane, Škotska mora pobediti Poljsku večeras i nadati se da će Irci izgubiti od Nemačke kako bi imali veće šanse za baraž. Irska ima težak zadatak u zadnja dva kola protiv Nemačke i Poljske ali takođe sigurno drže treće mesto sa četiri boda prednosti nad Škotima.

Engleska dominira grupom E sa svih osam pobeda do sada i oni su prva reprezentacija koja se kvalifikovala za EURO 2016. Švajcarska je favorit za osvajanje drugog mesta i direktan plasman u Francusku ali moraju dobiti oba preostala meča protiv San Marina i Estonije kako bi osigurali drugo mesto. Slovenija je na trećem mestu ali ima bolji međusobni skor sa Švajcarskom pa će osvojiti drugo mesto ako obe ekipe završe sa istim brojem bodova. Kako bi imala ikakve šanse za prolaz dalje, Estonija mora da iznenadi i Engleze i Švajcarce što deluje kao nemoguća misija.

Severna Irska se nalazi na samo dva boda od ogromnog uspeha u grupi F. Irci će se kvalifikovati za svoj prvi finalni EURO turnir nakon 30 godina ukoliko osvoje dva poena iz dva poslednja meča protiv Grčke i Finske. Drugoplasirana Rumunija takođe može potvrditi plasman sa dve pobede nad Finskom i Farskim ostrvima. Ukoliko Rumunija ne trijumfuje u obe utakmice, Mađarska može preuzeti drugo mesto u grupi pobedama nad Farskim ostrvima i Grčkom. Finskoj na četvrtom mestu trebaju dve pobede nad Rumunijom i Severnom Irskom i kiks Mađarske protiv Farana ili Grka kako bi se popeli na treće mesto.

Austrija je već obezbedila prvo mesto u grupi G dok je Rusija u najboljoj poziciji za osvajanje drugog mesta. Rusi putuju u Moldaviju i dočekuju Crnu Goru u poslednja dva kola. Švedska je dva boda iza Rusa na trećem mestu sa preostalim mečevima protiv Lihtenštajna o Moldavije. Crna Gora još uvek ima šanse za plasman ali mora savladati Austriju i Rusiju koja pritom ne sme pobediti Moldaviju. Crnogorci takođe imaju priliku da osvoje makar treće mesto ispred Švedske sa dve pobede i makar jednim kiksom Šveđana u poslednja dva kola.

Italija i Norveška su obezbedili plasman među prva tri u grupi H a Italijanima je potrebna pobeda na Azerbejdžanom za direktan plasman na EURO 2016. Drugoplasirana Norveška dočekuje Maltu ali nakon toga putuje u Italiju pa će im verovatno trebati obe pobede za direktan plasman ili da se nadaju da Hrvatska neće osvojiti svih šest bodova protiv Bugarsek i Malte. Bugarska ima male šanse za baraž a potrebno je da savladaju Hrvatsku sa više od jednog gola razlike i da se nadaju porazu Hrvata od Malte što se verovatno neće desiti.

U jedinoj grupi koja ima pet učesnika – grupi I lideru Portugalu je potreban samo bod protiv drugoplasirane Danske ili Srbije za direktan plasman na EURO 2016. S druge strane, Danska ima samo jedan preostali meč i mora pobediti Portugal kako bi overili drugo mesto. Ako to ne učine Albanija ih može preskočiti pobedama nad Srbijom ili Jermenijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *