Vaterpolo: peniće se ''Alfred Hajoš'', ali je Srbija favotit za finale!

Vaterpolo: peniće se ”Alfred Hajoš”, ali je Srbija favorit za finale!

Zna se gde se igra najbolji vaterpolo na svetu u tu nema nikakve dileme, ali će u četvrtak uveče ključati voda u bazenu ”Alfred Hajoš” jer će se u njemu natplivavati i nadjačavati nosilac svih mogućih titula Srbija i jedan od pretendenata da postane ”kalif namesto kalifa”, Hrvatska.


Ali se do Kalifata ne stiže tako lako, što u stvari selekciji Hrvatske ne bi trebalo dodatno pojašnjavati, bar ne od 2009. godine kada su poslednji put bili bolji od Delfina, takođe u jednom polufinalnom susretu, na prvenstvu Evrope koje se te godine održalo u Zagrebu. Od tada je svaki susret dve verovatno najbolje selekcije na FINA Svetskom šampionatu u Budimpešti, uz domaćina Mađarsku naravno, imao isti epilog i završavao se trijumfom srpskih vaterpolista! Osam okršaja i sedam pobeda Delfina i jedna utakmica koja je završena bez pobednika. U poslednje dve godine, rivalitet se iskazivao u čak tri finala (Svetska liga, Svetski šampionat, Olimpijske igre), a samo je duel na prvenstvu Evrope prošle godine bio u okviru grupne faze.

vaterpolo

Naravno da je i to razlog zbog čega je tim Dejana Savića favorit i u ovom susretu (Meridianbet je tu prednost izrazio hendikepom od -2.5), iako među vaterpolistima protivničkog tima preovladava uverenje da su šanse za pobedu podjednake. Motiv će se tražiti u želji da se prekine serija pobeda Srbije, ali to je uostalom motiv svih selekcija koje se pojavljuju na velikim takmičenjima u poslednjih nekoliko godina, bar onih nekoliko koje se nalaze u samom vrhu kvaliteta.

Selektor Hrvatske Ivica Tucak je ohrabren dobrom igrom svog tima i pobedom protiv Italije u četvrtfinalu izjavio da mogu da pobede bilo koju selekciju na planeti.

Moguće, međutim Srbija nije ”bilo koja selekcija”, već istovremeni vlasnik svih trofeja na velikim takmičenjima, od kojih je onaj u Svetskoj ligi nedavno već odbranjen. Susret sa Australijom u četvrrtfinalu je doneo još jednu briljantnu igru Delfina i drugu dvocifrenu pobedu na takmičenju (15:5), a napadački učinak Kengura je bio taman toliki koliko je dopušten izvanrednom odbranom srpskih vaterpolista kojima je samo Grčka uspela da zatrese mrežu više od pet puta! Poređenja radi: Srbija u četiri utakmice ima gol razliku 37 (58:21), a Hrvatska 20 (50:30), štaviše daleko je bolja i od druge dve selekcije koje su u polufinalu, Mađarske (15) i Grčke (27).

Jedina problem koji ima trener srpskog tima, Dejan Savić je zdravstveno stanje Dušana Mandića, koji je zbog zapaljenja grla dobio visoku temperaturu, pa možda neće igrati ceo meč, dok su svi ostali spremni za veliku utakmicu i plasman u novo finale!


25.7.2017. Poruka iz Budimpešte: Srbija nastavlja dalje!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *