Vaterpolo: šampioni ostaju šampioni i kad ne pobede!

Vaterpolo: šampioni ostaju šampioni i kad ne pobede!

Kao što je i rečeno, penilo se žestoko u bazenu Alfred Hajoš, ali se ”otpenilo” na takav način da će svetski vaterpolo dobiti novog vladara planete koji se neće zvati Srbija, već Mađarska ili Hrvatska.


Ishod ove utakmice je upravo onakav zbog čega svi treneri i selektori u svim sportovima najviše vole kada se loš dan dogodi na početku turnira, jer preostaje dosta vremena da se stvari isprave, za razliku od situacije kada se loše stvari poklope u fazi kada se odlučuje o krajnjem poretku.

Uz sve to, Hrvatska je odigrala na visokom nivou na kom se nalazi od prvog dana nadmetanja u Budimpešti, pogotovo na psihološkom planu. Vaterpolisti selektora Tucaka su najjači bili upravo tamo gde su ranijih godina padali, ovoga puta ne gubivši glavu ni u jednom trenutku iako su tokom celog susreta bili primorani da nadoknađuju prednost koju su Delfini neprestano uspostavljali skoro do polovine poslednje četvrtine.Vaterpolo: šampioni ostaju šampioni i kad ne pobede!

Jednostavno, nemoguće je uvek pobeđivati, a porazi su kao i pobede, nešto što imaju na umu svi koji se bave sportom. Glavni razlog za ovaj koji je Srbija doživela u polufinalu FINA Svetskog prvenstva u vaterpolu je odbrana koja nije bila tako čvrsta kao u prethodnim mečevima u Budimpešti. U okršaju sa Hrvatskom, Srbija je primila 12 golova, više od polovine nego u prethodnih četiri (21), a ono što je do tog momenta savršeno funkcionisalo, odbrana u situaciji sa igračem manje, na ovom susretu nije imalo istu črvstinu, pa je protivnik uspeo da iskoristi čak sedam od devet takvih prilika.

Sa druge strane, napad nije bio tako uspešan iako su delfini čak tri puta više imali brojčanu prednost nego Hrvatska (12), ali su uspeli da realizuju samo polovinu. Kada se tome doda da je većina srpskih vaterpolista u ofanzivnim akcijama bila odlično pokrivena, pa je fantastični Andrija Prlainović postigao šest od jedanaest golova delfina, jasno je zbog čega je rezultat na kraju meča bio takav kakav je.

Neki od ključnih momentata su se dešavali na kraju svakog perioda igre kada su srpski vaterpolisti gubili koncentraciju i primali golove bukvalno u poslednjoj sekundi, uključujući i onaj iz pomalo čudno dosuđenog peterca na kraju treće četvrtine.

Niko i ne krije da se očekivalo finale, ali ni u životu, a kamoli u sportu, ne ide uvek sve prema očekivanjima, pa će srbija umesto u borbu za odbranu tutule svetskog šampiona, morati u novi okršaj sa Grčkom u kojem bi pobeda značila osvajanje bronzane medalje. Taj susret se igra u subotu, istoga dana kada će o novom vlasniku trona odlučivati utakmica domaćina Mađarske i Hrvatske. To je inače prvi put posle četiri godine da u finalu najvećih vaterpolo takmičenja jedna od reprezentacija neće nositi ime Srbija, koliko je vremena prošlo od Barselone 2013. i poraza Delfina od Crne Gore u četvrtfinalu!


27.7.2017. Vaterpolo: peniće se ”Alfred Hajoš”, ali je Srbija favorit za finale!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *