Vaterpolo Svetska liga: Srbija – Hrvatska

Srbija će braniti titulu šampiona Svetske lige u vaterpolu protiv velikog rivala Hrvatske. Ove dve reprezentacije su i pre početka takmičenja važile za najveće favorite, a taj status su plasmanom u finale samo potvrdile. Utakmica se igra u italijanskom gradu Bergamu, a pobednik će se direktno plasirati na Olimpijske igre u Riju.
Srbija je do finala savladala sve svoje bez većih problema, a u polufinalu je pobedila Brazil koji je najprijatnije iznenađenje turnira i čija se ekipa ozbiljno priprema da konkuriše za jedno od najviših mesta na Olimpijadi.
Srbija nije izgubila nijednu od 22 odigrane utakmice još od prvenstva Evrope u Mađarskoj prošle godine, kada je savladana od domaćina u grupnoj fazi, da bi pun revanš usledio u borbi za zlatnu medalju!
Hrvatska je u Italiji poražena već u prvom kolu od Brazila, ali je kasnije ipak uspela da podigne nivo igre i da stigne do finala. Najveće muke Hrvatska je imala sa Italijom u četvrtfinalu kada je do pobede došla tek u produžetku.
Svetska vaterpolo liga se igra od 2002. godine kada je Rusija osvojila svoju jedinu zlatnu medalju. Srbija je daleko najuspešnija od svih zemalja učesnica sa 10 medalja od kojih su čak osam zlatne! Hrvatska je bila šampion samo jednom (2012), kada se završni turnir igrao u Kazahstanu.
Na četiri prethodna susreta, Srbija je pobedila tri puta dok je u jednom slučaju duel završen nerešeno. Poslednji meč je odigran prošle godine na Svetskom kupu, a rezultat je bio 7-4 za Srbiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *