Vavrinka

Vavrinka i Čilić se hvataju za slamku spasa

Stan Vavrinka i Marin Čilić su glatko poraženi u prvom kolu završnog turnira sezone, a sada je obojici potrebna pobeda kako bi se nadali prolasku dalje.

Teško da hrvatski teniser može nešto da uradi u ovom meču. Na 12 mečeva koliko su odigrali ima samo dve pobede i to obe u kratkom vremenskom periodu 2010. godine. On ga je tada pobedio u finalu Čenaja, da bi i na Australijan Openu bio bolji od Švajcarca sa 3:1 u setovima.

Od tada je redovno gubio mečeve, mada je Vavrinka retko kada mogao da računa na laganu pobedu nad Čilićem. U prethodnom meču koji su odigrali u finalu turnira u Ženevi tek je u taj-brejku drugog seta uspeo da slomi otpor Čilića i da pobedi.

Pre toga je u Šangaju odigran meč u tri seta u kome je visoki Hrvat uspeo da dobije drugi set u taj-brejku, tako da bi ovo mogao biti vrlo zanimljiv meč. Podloga potpuno odgovara Čiliću koji će servisom mučiti protivnika.

Ukoliko Hrvat uspe da ima veliki procenat ubačenog prvog servisa Vavrinka će imati ogromnih problema da mu uzme brejk. Ko god izgubi svoje šanse za prolazak dalje svodi na puku teoriju, ali je pozicija ova dva tenisera mnogo drugačija.

Za Čilića je dolazak na turnir pravi uspeh i prošli put kada je igrao 2014. godine takođe je ispao u grupi. Vavrinka je uspevao da uđe u polufinale i nadao se da će ove sezone uspeti da ode čak i korak dalje.

Švajcarac je veliki favorit, ali Čilić trenutno igra najbolji tenis u životu i nalazi se na rekordnoj sedmoj poziciji na ATP listi. Uz podlogu koja mu odgovara i pomalo demoralisanog Švajcarca Hrvat ipak ima šansu da napravi iznenađenje. 2014. je imao samo jedan osvojeni set, ali upravo protiv  Vavrinke.