Vavrinka

Vavrinka zadržava trofej u Švajcarskoj?

Uporedo sa turnirom u Beču, neki od najboljih svetskih tenisera će se nadmetati u Bazelu, događaju koji takođe ima oznaku 500 u rubrici za kategoriju. Nažalost, na njemu neće učestvovati čovek koji potiče iz tog grada, Rodžer Federer, koji je od 2006. godine u Bazelu pobedio čak 7 puta!
Neće učestvovati ni Novak Đoković koji pauzira do Mastersa u Parizu, ali će ipak biti prisutan jedan od bivših šampiona, Argentinac Huan Martin Del Potro, pobednik iz 2012. i 2013. godine!
Inače, ovaj događaj datira iz 1970. godine kada je pobednik kao nagradu dobio ručni sat, koji iako švajcarski satovi važe za najbolje u svetu, ne može da se poredi sa ovogodišnjom nagradom koja iznosi skoro 400 hiljada evra (387.100)!
Federer je sa sedam titula neprikosnoveni šampion, ali su u Bazelu takođe podizali pobednički pehar i takvi asovi kao što su Vitas Gerulaitis, Bjorn Borg, Stefan Edberg, Boris Beker, Džim Kurijer, Džon Mekinro, Pit Sampras, Tim Henman.
Nade Švajcaraca da će trofej ostati u njihovoj zemlji, doduše ne u Bazelu, već bi se preselio u Lozanu, usmerene su na Stanislasa Vavrinku, koji je prvi nosilac, ali nikada na ovom turniru nije stigao dalje od polufinala.
Listu nosilaca dopunjuju Miloš Raonić, Kei Nišikori, finalista iz 2011, Marin Čilić, David Gofan, Grigor Dimitrov, Rišar Gaske i Džek Sok.
Ako izuzmemo dvojicu koji se nalaze među Top 10, Raonića i Nišikorija, teniseri koji imaju potencijal, a i ambicije da postignu dobar rezultat Sent Jakobshale u Bazelu imaju upravo trojica poslednjih nosioca Dimitrov, Gaske i Sok.
Bugarin je najzad počeo da podiže nivo forme, što je posebno bilo vidljivo na US Openu i u Pekingu , gde je u oba slučaja izgubio od Mareja, u Kini je čak stigao do finala.
Slično važi i za Amerikanca Soka, koji je prošle nedelje igrao u finalu Štokholma gde je izgubio od Del Potra, a u Bazel je stigao kao najbolje plasirani Amerikanac na ATP listi (22).
Gaske dolazi sa svežom titulom iz Antverpena, 14. u karijeri, a drugom ovogodišnjom, a eventualnim trijumfom bi izjednačio svoje dve najbolje godine u kojima je osvajao po tri titule (2006, 2013).
Naravno, ne treba zaboraviti ni Tornja iz Tandila, Del Potra, koji iako nije među nosiocima, zna kako se u Federerovom rodnom gradu osvajaju trofeji.