Velibor Vasović: Prvi Jugosloven koji je osvojio KEŠ (VIDEO)

Tih godina Evropu je tresla groznica zvana totalni fudbal. Genijalni stručnjak Rinus Mihels, sa ekipom Ajaksa, uveo je revolucionarni stil igre o kojem je brujao ceo svet. Imena Neskensa i Krojfa ući će u fudbalske udžbenike, a ekipu iz Amsterdama svrstati u sam krem klupskog fudbala. Na čelu te ekipe, kao kapiten, bio je sjajni defanzivac sa ovih prostora. Pogađate naravno, Velibor Vasović! Na današnji dan, 03.10.1939. godine rođen je čovek čiji je prelazak iz Partizana u Zvezdu izazvao pravi tektonski poremećaj i koji je bio kapiten jednom Johanu Krojfu.

Fudbalsku karijeru započeo je u lokalnom klubu Novi Beograd, da bi vrlo bzo prešao u podmladak Partizana. Talenat i fudbalsko umeće brzo su ga uvrstili u prvih jedanaest kluba iz Humske, sa kojim će osvojiti četiri titule prvaka Jugoslavije. Bila je to čuvena generacija “Partizanovih Beba” koja je 1966. godine stigla do finala Kupa Evropskih Šampiona. Iako strelac vodećeg gola u finalu, na Hejselu, Vasović će ostati upamćen kao tragičar, jer je kod izjednačujućeg gola Madriđana propustio priliku da sruši Amara i tako spreči izjednačenje.

Za sedam sezona provedenih u Partizanu odigrao je ukupno 367 utakmica i postigao 74 gola. Impresivne brojke, ali jugoslovensku sportsku javnost još više je impresionirala njegova odluka da 1963. godine pređe u tabor najvećeg rivala. Bio je to pravi mali fudbalski zemljotres koji je uzburkao celu sportsku javnost izuzev samog Vasovića, koji je hladnokrvno kao i uvek odluku obrazložio boljim finansijskim uslovima. Sezonu provedenu u crveno-belom dresu Vasović je završio na trijumfalan način, osvajanjem šampionske titule, da bi se odmah nakon toga ponovo vratio u Partizan u kojem provodi još dve sezone.

Nakon sjajne sezone 1965/66. krunisane finalom KEŠ-a na Hejselu, za Vasovića su se zainteresovali mnogi evropski klubovi. Vasović se odlučio za u to vreme malo poznati klub iz Amsterdama, koji je formirao novu ekipu sa namerom da prokrči put ka eliti. I napravio je odličan izbor! Revolucionarni stil igre, čija je osnovna koncepcija bila da svaki igrač može da igra na bilo kojoj poziciji, napraviće od Ajaksa pravi fudbalski hit. Nova fudbalska doktrina doneće ekipi iz Amsterdama najpre finale KEŠ-a 1969. da bi 1971. totalni fudbal doživeo svoju punu afirmaciju. Ekipa iz Amsterdama postala je prvak Evrope, a čast da podigne pehar pripala je nikom drugom do Veliboru Vasoviću, kapitenu te nezaboravne Ajaksove generacije.

U trenucima najvećeg slavlja Vasović donosi neočekivanu odluku koja je šokirala sve: objavljuje da završava profesionalnu karijeru. Zašto, kako, zbog čega…? Pitanja su navirala, a Vasović je odgovorio kratko i jednostavno: “Od ovog trenutka moja krijera može da ide samo nizbrdo, a samo budala pristaje svesno da silazi u karijeri.”