Velika nagrada Bahreina – Biti ili ne biti za Rozberga

Nakon druge pobede u sezoni u Kini, Luis Hamilton i ostatak karavana Formule 1 putuje iz Azije na Bliski istok, gde ih očekuje Velika nagrada Bahreina, koja predstavlja biti ili ne biti za Nika Rozberga.

Glavna tema Gran prija Kine je trebala da bude ta da li Ferari može ponovo da pobedi vodeći Mercedes posle trijumfa Sebastijana Fetela u Maleziji, ali su to na kraju ipak bili ljutiti komentari Nika Rozberga upućeni njegovom timskom kolegi. Čini se kao da će Fetel biti Hamiltonov glavni rival ove godine, a Niko brzo postaje zaboravljeni čovek u Mercedesu sa prilično skromnim vožnjama u prve tri trke ove sezone. Nakon trke, Niko je delovao frustrirano tvrdeći da je Hamilton namerno vozio sporije nego što je mogao kako bi omogućio Fetelu da pretekne Rozberga na drugom mestu. Čini se da će ova netrpeljivost među Mercedesovim vozačima biti ponovo u centru pažnje i ove godine, a ako Niko ponovo ne uspe da pobedi Luisa, sve pažnja tima bi mogla da se usmeri na Hamiltona i njegovu bitku za treću titulu šampiona Formule 1.

Trka će se sastojati od 57 krugova na 5.4 km dugačkoj stazi Šakir internešnal . Ovo će biti 11. izdanje VN Bahreina. Trka je prvi put održana 2004, a otkazana je 2011. godine zbog građanskih protesta. Bahrein će biti domaćin noćne trke drugu godinu zaredom, a hladnije temperature će doneti manje problema sa gumama koji su Ferariju omogućili da smanji zaostatak za Srebrnim strelama u poslednje dve trke. Sa dosta dugih pravaca na ovoj stazi, brzina i aerodinamika će biti ključni faktor, a Mercedes je u ovim segmentima i dalje ispred ostalih i viđeni su na prva dva mesta. Ali, sa perfektno aerodinamičnim FW37 bolidom, Vilijamsovi vozači Masa i Botas bi mogli da prestignu Ferari za poslednje, treće mesto na podijumu u Bahreinu.

Fernando Alonso je sa tri pobede najuspešniji vozač na ovoj stazi. Sebastijan Fetel i Felipe Masa imaju po dve pobede. Prošle godine je Rozberg imao pol poziciju na stazi Šakir, ali je Hamilton, koji je startovao drugi, pretekao Nemca na samom startu i kasnije dobio napeti međusobni duel u poslednjih par krugova.

Samo tri vozača su se popela na podijum ove sezone – Hamilton, Rozberg i Fetel. Ovo je prvi put u istoriji Formule 1 da su isti vozači osvajali prva tri mesta u prve tri trke. Da li će to uspeti po četvrti put zaredom, videćemo u nedelju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *