Velika Nagrada Kine

Luis Hamilton je najbolji vozač u ne baš tako dugačkoj istoriji Formule 1 u Kini, a svi su izgledi da će tako ostati i posle ovosezonske trke u Šangaju. Britanac je osvojio pol poziciju ispred svog klupskog kolege Nika Rozberga i tako stekao velike šanse da po četvrti put trijumfuje na ovoj stazi.
Hamilton je najbrži bio i prošle godine a pre toga je trijumfalno završio trke u sezonama 2011-te i 2008-me. Njemu najbliži i jedini koji je više od jedanput završavao na najvišem mestu na podijumu je Španac Fernando Alonso (2005,2013), koji međutim ove godine praktično nema šanse da ponovi takav podvig.
Hamilton je osvajao pol poziciju i u Melburnu i Maleziji takođe, a u Šangaju to ponavlja treći put za redom. Štaviše, na trci za Veliku nagradu Kine, Britanac je u kvalifikacijama bio najbrži pet puta.
Tandemu Mercedesa najviše se približio četvorostruki uzastopni šampion Formule 1, Sebastijan Fetel koji će u trci startovati sa treće pozicije. I Fetel spada u one koji su pobeđivali u Šangaju, a Nemac je svoj jedini trijumf ovde ostvario vozeći Reno 2009. godine. Od bivših pobednika trke, u njoj će učestvovati još i Jenson Baton, koji je bio najbrži 2010. godine.
Trka je prvi put organizovana 2004. godine kada je pobednik bio Rubens Barikelo u Ferariju, čiji konstruktorski tim ima najviše titula u trci (4).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *