Velika nagrada Malezije – dominacija Mercedesa?

Nakon otvaranja nove sezone na trci za Veliku nagradu Australije pre dve nedelje, karavan Formule 1 se seli na stazu Sepang, gde će se  voziiti Velika nagrada Malezije uz pitanje da li se nastavlja dominacija Mercedesa.

Staza Sepang dužine 5.54 kilometara biće domaćin trke Formule 1 po sedamnaesti put a vozači ekipe Mercedes Luisom Hamilton i Niko Rozberg, ove sezone deluju još brži od ostataka čopora, ako bi, naravno, ono što se desilo u Australiji moglo da bude merilo za ostatak sezone. Hamilton je na dominantan način osvojio pol poziciju u Australiji, ispred Rozberga, koji je bio tik iza njega na drugom mestu, a duo je na samoj trci toliko pobegao pratiocima da su osvojili prva dva mesta sa više od pola minuta prednosti ispred trećeplasiranog Sebastijana Fetela u Ferariju – pri tom je razlika mogla da bude puno veća. Mercedesov tandem će pokušati da uspeh ponovi i ovog vikenda, iako se Rozberg nada da će on biti taj koji će stajati na najvišem stepeniku podijuma ovaj put.

Ferari je u Australiji pokazao da je drastično unapredio svoj bolid tokom pauze između dve sezone, pa su i Fetel i Kimi Raikonen odvezli dobru trku na Albert parku. Ekipa Vilijams GP je u Australiji bila prinuđena da se takmiči sa samo jednim bolidom pošto je Valteri Botas propustio trku zbog povrede leđa koju je pretrpeo tokom kvalifikacija, pa će biti interesantno videti hoće li finac nastaviti sa odličnim vožnjama od prošle sezone kada se ovog vikenda vrati na stazu u Maleziji.

Priča koja se mesec dana razvlači nakon udesa Fernanda Alonsa na predsezonskim testovima je konačno završena, pošto se španski vozač potpuno oporavio i spreman je za vožnju nakon propuštene trke u Australiji. Biće interesantno videti kako će Alonso delovati na debiju u Meklarenu sa novim Hondinim motorom. Debitantski motori a i sami bolidi kompletno, sa Džensonom Batonom i Kevinom Magnusenom za volanom nisu delovali zadovoljavajuće u Australiji.

Najrazočaravajući deo trke za Veliku nagradu Australije je bio mali broj bolida koji su učestvali u glavnom delu takmičenja u nedelju. Samo petnaest vozača je startovalo trku, a činjenica da ih je samo jedanaest završilo je sramotna, pa je ovaj vikend u znaku povratka na uobičajenih dvadeset bolida Formule 1 na startnoj liniji, što samim tim znači i interesantniju trku.

Od 1999. godine, od kada se nalazi na kalendaru Formule 1, ova staza nam je pružila veliki broj izuzetno zanimljivih trka, a posebno od kada je početak trke pomeren za kasno popodne po lokalnom vremenu, što znači da je jaka kiša uvek moguća zbog tropske i monsunske malezijske klime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *