Velika nagrada Monaka

Trka šampionata Formule 1 za veliku nagradu Monaka je jedan od najvećih događaja sezone u moto sportu, međutim uprkos predivnoj lokaciji i mondenskoj atmosferi, ova trka spada u jednu od najtežih u kalendaru.
”Tesna” staza ne dopušta vozačima pravo na grešku, a koncentracija tokom cele trke mora biti na maksimalnom nivou.
Prva trka je održana 1950. godine, a u redovnom kalendaru se nalazi od 1955. Staza je od tada uglavnom ostala ista, a najveća promena je izgradnja novog pit-stop kompleksa 2004. godine.
Svim ljubiteljima Formule 1 je poznato da je u Monaku najvažnije šta se uradi u kvalifikacijama. Prošle godine pol poziciju je imao Niko Rozberg, a ove ga je pretekao njegov timski kolega Luis Hamilton. Kao treći će u trci startovati Sebastijan Fetel u Ferariju, a zatim sledi tandem iz Red Bula, Danijel Rikiardo i Danil Kvajat, a šesti je još jedan pilot Ferarija, Kimi Rajkonen.
Legendarni Airton Sena je neprikosnoven sa 6 pobeda u Monaku, po pet puta su najbrži bili Grem Hil i Mihael Šumaher, a osim Luisa Hamiltona i Nika Rozberga, koji je inače trijumfovao u prethodne dve trke, na stazi će se od bivših pobednika pojaviti i Fernando Alonso, Kimi Rajkonen, Sebastijan Fetel i Jenson Baton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *