Velika nagrada Španije – Formula 1 ponovo u Evropi

Formula 1 je ponovo u Evropi ovog vikenda kada se na stazi Katalunja vozi Velika nagrada Španije, kojom  se tokom prethodnih nekoliko godina tradicionalno nastavlja druga faza sezone.

Nakon putovanja na četiri udaljena Gran Prija u Australiji i Aziji, peta trka sezone pruža šansu ekipama da nakon zimskih testova po prvi put značajnije unaprede bolide, zbog blizine skoro svih štabova ekipa u Barseloni. Meklaren je čak promenio i boju svojih automobila – uklonili su srebrnu, koja ih je krasila dok su koristili Mercedesove motore, i prešli na crno-crvenu kombinaciju nakon novog partnerstva sa Hondom.

Nakon tri ubedljive pobede u prve četiri trke sezone, Luis Hamilton je očekivano favorit i za narednu. Njegov timski kolega Niko Rozberg je pokazao agresivnost u Bahreinu i ako mu je namera da ostane konkurentan u šampionatu vozača, mora da nastavi sa takvim pristupom i u Španiji.

Ferari je iskoristio probleme Mercedesa sa gumama na užarenoj stazi u Maleziji da zabeleži jedinu pobedu ove sezone, a vrlo je moguće da vidimo isti scenario u Barseloni. Staza Katalunja je poznata po veoma brzim krivinama i naglim promenama pravca, što u kombinaciji sa toplom mediteranskom klimom i grubom podlogom na stazi može da podigne temperaturu guma i na preko 100 stepeni Celzijusa.

Hamilton je trijumfovao ovde prošle godine, a Britanac će pokušati da se pridruži Kimiju Raikonenu i Fernandu Alonsu, kao jedinim aktivnim vozačima sa po dve pobede na ovoj stazi, koja je bila domaćin dvadeset i četiri španska Gran prija od 1991. godine. Mihael Šumaher drži rekord sa najviše pobeda na stazi Katalunja sa ukupno šest pobeda. Trka se sastoji od 66 krugova na 4.6 km dugačkoj stazi. Ova staza se obično koristi za testiranje tokom zimske pauze između šampionata, pa je svim vozačima već veoma poznata. Još jedna stvar koja ovu stazu izdvaja u odnosu na druge jeste da je u dvadeset četiri Gran prija osvajač pol pozicije trijumfovao u trci čak dvadeset dva puta, pa bi subotnje kvalifikacije mogle već da nam daju pobednika nedeljne trke.

Prognoza predviđa toplo i suvo vreme sa temperaturama između 25 i 30 stepeni. Trka počinje u nedelju u 14 časova po centralnoevropskom vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *