derbi

Vest Hem sve bolji, baš na vreme za derbi!

Pored mančesterskog, u osmini finala engleskog Liga kupa, ljubitelji fudbala će imati priliku da uživaju i u jednom londonskom gradskom derbiju. Naime, žreb je hteo da se u četvrtoj rundi na Olimpijskom stadionu sretnu gradski rivali Vest Hem i Čelzi.
Čekićari su posle očajnog početka sezone najzad počeli da podižu nivo igre i zabeležili dve uzastopne pobede, dok je Čelzi obeležio ostrvski vikend sjajnim trijumfom protiv Mančester Junajteda.
Naravno da Čelzi u ovaj susret ulazi sa rezervoarima punim samopouzdanja i sa sve boljim zdravstvenim stanjem u igračkom kadru, što će i Konteu omogućiti da napravi neke izmene. Njega je doduše u Italiji pratio glas da ne voli previše da rotira fudbalere u sastavu, već da se drži taktike i sistema koji radi.
To bi mogao i sada da bude slučaj, mada bi Konte šansu mogao da pruži Vilijanu i Oskaru koji su se vratili iz Brazila, kao i Džonu Teriju koji je propustio nekoliko mečeva.
Kurt Zuma će i dalje odsustvovati zbog povrede, a Fabregas i Ivanović bi eventualno mogli da se nađu u konkurenciji.
Ako Dijego Kosta zbog odmora meč započne na klupi, pretpostavlja se da bi umesto njega u špicu napada trebalo da bude Miču Bacuaji.
Iza Vest Hema je ostala jedna izvanredna sezona, ali je njeno ponavljanje, bar što se tiče početka aktuelne, za sada izostalo. Nema spora oko toga da ekipa Slavena Bilića ima veliki kvalitet i da predstavlja veliki izazov svakom protivniku, ali su Čekićari iz nekog razloga malo podsećali na neustrašivu ekipu iz prethodne kampanje.
Štaviše, ceh sporom ulaženju u formu je plaćen i neulaženjem u grupnu fazu Lige Evrope, pošto je u plej-ofu Bilićev tim bio lošiji od rumunske Astre!
Najjači aduti Vest Hema su kontranapad i visoke atletske sposobnosti fudbalera, koje naročito dolaze do izražaja prilikom izvođenja slobodnih udaraca posle prekida igre.
Dimitri Paje je i dalje glavni oslonac igre, a njegove ubačene lopte su uvek dobrodošle za Majklu Antoniju, Čeiku Kujateu i Anđelu Ogboni.
Bilić će i dalje biti bez napadača Andrea Ajua, ali sa povratnikom posle suspenzije, Aronom Kresvelom u sastavu. Diafra Sako i Endi Kerol su nažalost i dalje na listi povređenih.
Rivali su se u ovom takmičenju sreli svega dva puta, s tim da je u oba slučaja pobedio domaćin: Vest Hem 1994. godine, a Čelzi deset godina kasnije.
Čelzi je u tom okršaju pobedio sa 1:0, a jedini gol je postigao Mateja Kežman!
Ovo je prvo gostovanje Plavaca na Olimpijskom stadionu, a u četiri prethodna slučaja kada im je Vest Hem bio domaćin, zabeležili su po dve pobede i poraza.
Predlog za tip – bez pobede gostiju u regularnom delu, a jedan od strelaca bi trebalo da bude Paje.
Utakmica počinje u 20:45.