Vimbldon jednako je Rodžer Federer! A može i obrnuto...

Vimbldon jednako je Rodžer Federer! A može i obrnuto…

Definicija tenisa neodoljivo liči na definiciju fudbala, samo što umesto Nemačke koja uvek pobeđuje u fudbalu, u Belom sportu to radi Rodžer Federer!


Sama ova tvrdnja skoro da je dovoljna da opiše ceo ovaj sport u poslednjih petnaestak godina, perioda koji je u doneo sudbonosni uticaj na ovaj sport i zauvek ga promenio u više nego jednom smislu. Međutim nije stvar samo u pobeđivanju, već u načinu i nije stvar samo u rekordima, brojanju nagrada, osvojenih Grend slemova i ostalih turnira, već i u trajanju koje kao da nema kraja, odnosno koje deluje kao da će se završiti kada Federer pomisli da mu je tenis dosadio. Samo što se to ne dešava.

Posle ovakvog epiloga Vimbldona ispostavilo se da smo sa razlogom postavili pitanje ko ima to nešto potrebno da nadigra Švajcarca na poslednjem Grend slemu u sezoni, Otvorenom prvenstvu Amerike, a odgovor deluje još skriveniji sada nego pre par dana.

Naravno da postoje teniseri sposobni da savladaju Federera i koji su to već činili, ali kako to uraditi sada, u ovom trenutku i u sred ovako veličanstvene sezone, sa još dosutim “gorivom“ motiva koji bi mogli da doprinesu da već odavno dvocifreni broj njegovih Grend slem trofeja, uskoro počinje sa dvojkom?

Vimbldon jednako je Rodžer Federer! A može i obrnuto...

Takve greške u razmišljanju zbog kojih je otpisivanje Rodžera Federera usled nekih lošijih perioda u njegovoj karijeri, mada je i to “lošijih“ uslovljeno podrazumevanim najvišim mogućim standardima, ispalo prilično neprimereno, verovatno se neće više ponavljati bez obzira na to što Švajcarac za nekih dvadesetak dana puni 36 godina.

Videvši ga prošle godine kako napušta Centralni teren posle poraza od Miloša Raonića, skoro hramajući zbog povrede kolena, mnogi su pomislili da je to bilo to što se tiče njegovih Grend slemova i velikih titula, neki da se kraj jedne velike karijere približio svom neumitnom kraju. Ali, takve ideje su nekima padale na pamet i ranije, kada su ostali članovi Velike četvorke počeli da gomilaju najveće trofeje i da ga ostavljau iza sebe na ATP listi.

Dok se račun pravio, “krčmar“ nije spavao već je pravio planove i pauze koje su se ispostavile kao ključan činilac, a i metod u njegovom povratku na veliku scenu. Onda je došla ta 2017 i “veliki prasak“! Posle pet godina bez Grend slem trofeja, Federer je u januaru trijumfalno završio kampanju u Melburnu, pokupio titule u Indijan Velsu i Majamiju, a onda mudro preskočio Rolan Garos za koji samo još nije glasno izjavio da ga i ne zanima.

Ono šta se dalje dešavalo manje-više izgleda ovako: od prvog meča u Haleu pa do poslednjeg u Vimbldonu, Federer nije izgubio nijedan jedini set, a to čini ukupno dvanaest izlazaka na teren! U celoj godini njega su pobedili samo Evgenij Donskoj i Tomi Has, a pošto ovaj prvi možda neće ni biti u glavnom žrebu u Njujorku, a Has je prestao sa aktivnim tenisom, možda ono pitanje o tome ko može Federera da pobedi u Velikoj jabuci i ne deluje baš tako čudno.


16.7.2017. Federer na pragu Borgovog podviga iz 1976. godine!


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *