Vimbldon muško finale, taktička analiza

Vimbldon je završen pobedom Endija Mareja nad Milošem Raonićem u tri seta, a taktička analiza meča će pružiti uvid u ključne razloge za takav ishod muškog finala.

U prvom setu sve je išlo po planu za Mareja. Čekao je svoju šansu, sigurno servirao i vršio sve veći i veći pritisak na servis Raonića. Prvu brejk loptu imao je u trećem gemu, u petom je imao dve vezane, od kojih je iskoristio drugu i tako praktično rešio prvi set. Takav scenario je bio prilično očekivan, ali neke pojedinosti u prvom setu su bile jako iznenađujuće. Na primer, Raonić je i pored 69% prvog servisa odservirao samo jedan as! Marej je od samog starta lako čitao njegove servise koji su uglavnom išli najjače moguće na bekhend protivnika, nije bilo puno varijacije, koja je jedan od najvećih razloga što se Raonić uopšte i našao u ovom finalu. Takođe, Raonićevi pokušaji izlazaka na mrežu posle bekhend slajsa su se uglavnom završavali neuspešno.

U drugom setu Raonić je ubacio malo varijacije u servis, počeo je da servira kik i slajs na uštrb snage i to je dalo rezultata – odbranio je sve četiri brejk lopte i imao više lakih poena u svojim servis gemovima. Ipak, i dalje nije uspevao da izlascima na mrežu poremeti Mareja, koji je kratkim bekhend dijagonalama uglavnom bez greške prolazio visokog Kanađanina. Ipak, čini se da ti sami pasinzi Mareja nisu bili toliko dobri, koliko Raonić nije uspevao da dovoljno brzo izađe na mrežu i dobro se postavi za volej. Takođe, Kanađanin nije imao ni „plan B“ u svojoj igri, ali je ipak stigao do tajbrejka drugog seta. Ipak, tamo je Marej potpuno dominirao i sa 7:3 rešio i drugi set u svoju korist.

U trećem setu se možda očekivalo da će se Raonićeva igra potpuno raspasti, ali se desilo potpuno suprotno – Miloš je zaigrao možda i najbolje u finalu i bio potpuno ravnopravan rival Mareju. U petom gemu trećeg seta Raonić je došao do svojih prvih brejk lopti u meču, dve vezane, ali ih je Marej spasao dobrim servisima i vratio pritisak na stranu Kanađanina. Raonić je nastavio da sigurno servira, ne dozvolivši Mareju nijednu brejk loptu! Činilo se da bi možda mogao i da produži meč, ali je u tajbrejku trećeg seta viđena slična priča kao i u tajbrejku drugog – Marej je iskoristio svaki lošiji napad da probije Raonića na mreži i meč je bio rešen.

Marejev ritern i kratka bekhend pasing dijagonala bili su udarci koji su Mareju doneli treću Gren Slem titulu u karijeri. Raonić je pokazao da ima velika oružja u svom servisu i forhendu, ali će morati i dalje puno da radi na svom kretanju i bekhendu kako bi se u budućnosti okitio Gren Slem titulom.