Vimbldon

Vimbldon: na redu je ”ludi ponedeljak” i Velika četvorka na terenu!

Vimbldon se tvrdoglavo drži svoje tradicije, bez previše obaziranja da li se to nekome dopada ili ne, pa tako posle nedelje koja je predviđena za odmor od tenisa, sledi takozvani ”ludi ponedeljak” tokom kojeg reket neće uzeti samo članovi kraljevske porodice.


To praktično znači da će na delu biti viđeni svi članovi Velike četvorke koja se prvi put našla zajedno u drugoj nedelji nekog Grend slema još od Rolan Garosa 2015. godine. Usput i da podsetimo na ”sitnicu” u vidu činjenice koja se tiče ove četvorice tenisera, a to je da su oni vlasnici 44 od 49 poslednjih titula na najvećim turnirima, sa velikim šansama da na kraju ovog Vimbldona razlika između osvojenih i izgubljenih trofeja i dalje ostane ista!

Dakle, šta nas očekuje prvoga dana ove sedmice?

Na travnjak Centralnog terena, koji doduše sve manje liči na tepih, a sve više na fudbalske terene u nekim toplijim predelima, najpre će izaći prvi nosilac i branilac titule, Endi Mari i njegov protivnik Benoa Per. Francuz pomalo podseća na Fonjinija po nekim udarcima, ali je daleko od toga da može Mariju da zada neke probleme, barem ne sada kada je Britanac već odigrao tri meča. Susreli su se samo u Monte Karlu prošle godine, kada je Britanac bio bolji polse tri odigrana seta. Toliko će mu biti potrebno i u ovom duelu, a predlog za tip je manje od granice gemova (33.5).

Vimbldon

Iako je Dimitrova pobedio u svih pet prethodnih okršaja, Rodžer Federer je taj koga očekuje najteži zadatak od sve četvorice najboljih svetskih tenisera, jer Bugarin u ovom momentu igra odličan tenis. Štaviše, Dimitrov ima inspiraciju u Ol Ingland Klubu gde je pre tri godine zamalo postao finalista, a ove još nije izgubio set. Ipak, jedno je igrati dobar tenis, a nešto drugo pobediti Federera na Vimbldonu.

Novak Đoković bi zaista trebalo da im lak posao sa Manarinom, koga je u Londonnu pobedio i prošle godine, ali ga je onda sačekao Sem Kveri. Doduše, Francuz je igrao finale u Antaliji pre početka tekućeg Grend slema, ali Đoković dosadašnjim igrama ne dopušta dileme u vezi toga da li postaje onaj stari. Uostalom, da bi se u sledećoj rundi sastao sa Timom ili Berdihom, Novak mora najpre da pobedi Francuza. Predlog za tip je H1, za šta je po Meridianbet proceni potrebno da pobedi sa osam i više gemova razlike.

Rafael Nadal je u prva tri meča otklonio sve sumnje da će posle odličnog prvog dela sezone, malo posustati na Vimbldonu, odnosno da neće biti tako ubedljiv na podlozi koja mu tradicionalno ne odgovara. Međutim, tradicija i postoji da bi se menjala, a Španac je već toliko puta dokazao da mu ništa nije nemoguće.
Protivnik, međutim, nije lak i to iz više razloga: pored toga što odlično igra na travi, Žil Miler je svoju jedinu pobedu protiv Kralja šljake postigao baš u Vimbldonu. Doduše to je bilo kada je Španac imao 19 godina (2005), a šest godina kasnije je usledio i revanš na istom mestu. Ponedeljak je dakle, dan kada će Miler završiti učešće na ovogodišnjem Vimbldonu, a Nadal zakazati duel sa Čilićem ili Bautistom Agutom.


9.7.2017. ATP tenis: Velika četvorka sigurno do osmine finala


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *