NBA

Vlade Divac šokirao NBA trejdom svog najboljeg košarkaša!

Neko je NBA Ol Star vikend u Nju Orlinzu iskoristio da se dobro zabavi gledajući majstorije najboljih svetskih košarkaša, a neko da obavlja ozbiljne poslove.


Taj neko je Vlade Divac, generalni menadžer Kraljeva iz Sakramenta zbog čijeg se poslovnog poteza i dalje uzburkavaju strasti u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a aktivnosti na društvenim mrežama se i dalje ne smiruju.

Upravo je košarkaška ekipa iz grada koji je bio domaćin tek završenog Ol Star događaja, Pelikani iz Nju Orlinza, uključena u razmenu košarkaša sa Sakramentom koja je među nekolicinom košarkaša obuhvatila i jednog od najboljih centara u NBA, Demarkusa Kazinsa, koji je igrao za Sakramento od 2010. godine.

Prema dogovoru klubova u Nju Orlinz su otišli Kazins i Omri Kaspi, a u Sakramento Badi Hild, Lengston Gelovej i Tajrik Evans. Kraljevi su uz to dobili i dva pika na narednom draftu.

Zvezda trejda je Demarkus Kazins, čovek koji ove sezone beleži prosek od skoro 28 poena po meču, što je četvrti učinak u ligi, kao i 10.7 uhvaćenih lopti i 4.9 asistencija.

Ljubitelji košarke u Srbiji ga pamte i po nastupima za SAD na Svetskom prvenstvu u Španiji i na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Naravno da je zamena najboljeg košarkaša izazvala veliki broj negativnih reakcija, ali Divac svoju odluku objašnjava poslovnim razlozima, kao i potezom koji će se klubu isplatiti u budućnosti.

Jedan deo javnosti u svom reagovanju ide toliko daleko da traži smenu nekadašnjeg košarkaša koji je neke od najlepših trenutaka u karijeri doživeo baš u Sakramentu, dok neki drugi nalaze opravdanje u činjenici da Kazins nijednom nije uspeo da odvede  Kraljeve u plej-of, kao i u tome da mu ugovor ističe sledeće godine.

Pristalice Sakramenta je posebno razljutilo to što je Divac ranije nekoliko puta davao izjave kojima je uveravao da Kazins sigurno ostaje u klubu, što je naveo i Džarin Akana, menadžer novog centra Pelikana iz Nju Orlinza.

Na primedbe da Kazinsa ni izbliza nije dobro ”naplatio”, Divac je rekao da je uoči trejda imao i bolju ponudu, čime je samo razgoropadio sve one koji vole Sakramento, ali i da bi svako dalje čekanje klubu donelo samo gubitak.

Nju Orlinz je dolaskom Kazinsa pojačao unutrašnju liniju koja će biti jedna od boljih u NBA. Pored Bugija, kako zovu Kazinsa, za Pelikane igraju Entoni Dejvis (popularni Obrva) i njihov kolega sa Univerziteta Kentaki, Terel Džouns. Međutim, ovu ekipu i dalje očekuju veliki napori u pokušajima da se plasiraju u plej-of, pošto se na tabeli Zapadne konferencije trenutno nalaze na 11. mestu.

Sakramento će se verovatno skoncentrisati na davanje šanse mlađim košarkašima, među kojima se nalazi i Vili Tril Koli Stajn, kome će pripasti mesto prvog centra, kao i Skal Labisje i Jorgos Papajanis.

Zanimljivo je da je jedan od košarkaša koji su deo razmene, Tajrik Evans, već igrao ranije za Sakramento i u dresu Kraljeva u sezoni 2009/10 bio proglašen za novajliju godine!

Do kraja roka za zamenu igrača ima još dva dana, tako da se može očekivati da Divac uradi nešto i na pojačanju Sakramenta, pogotovo na planu spoljne linije, što bi donekle primirilo vatrene navijače Kraljeva.


19.2.2017. Sve zvezde NBA na jednom mestu, susretom Zapad – Istok završava se Ol Star vikend!