Volfsburg juriša na titulu u Bundesligi

Nemačka Bundesliga je sa razlogom član evropske Petice. Atraktivan i borben fudbal, disciplina po kojoj su Nemci poznati i ujednačenost ekipa čine ovo klupsko takmičenje uvek zanimljivim i nepredvidivim. Međutim, u poslednje vreme sve je u znaku Minhenskog Bajerna. Legendarni Bavarci su jedna od najmoćnijih fudbalskih organizacija na svetu i ne žale novac i druga sredstva da se izdignu iznad ostalih timova – 37 miliona evra za Maria Gecea i praktično isforsiravanje Roberta Levandovskog da nakon isteka ugovora bez odštete dođe iz ljutih rivala Borusije Dortmund su pravi primeri kako Bajern eliminiše konkurenciju.

Ali Borusija ima talentovanu ekipu, harizmatičnog trenera i sredstva od prodaje bitnih igrača i mnogi su smatrali da ako iko može da pripreti timu iz Minhena onda su to upravo momci u crno-žutom. Na travnatom tepihu priča je drugačija pa je Borusija u jednom trenutku bila pri dnu tabele a kao glavna pretnja nikao je Volfsburg. Vukovi su bili interesantan tim iz senke, Diter Heking ozbiljan trener starog kova koji na raspolaganju ima sjajnu kombinaciju perspektivne mladosti i kvalitetnog iskustva. Ali Volfsburg je sezonu počeo promenljivo, beležeći dosta remija i tražeći svoju igru. I onda je počela Rückrunde – prolećni deo prvenstva.

U 2015. Bundesliga nije videla poraz Volfsburga. U 6 utakmica Vukovi su ostvarili 5 pobeda uz čak 20 postignutih golova. Prema rečima Hekinga njegov je tim zadužen za zabavu i atraktivnost u Bundesligi i svesno stavio pritisak na vodeći tim iz Minhena. Trener Volfsburga je naglasio da Bajern ne sme da popusti jer njegov tim sigurno ne namerava da stane. Pokriće nalazi u prvom meču odigranom ove godine kada su na svom terenu razbili upravo vodeći tim lige sa 4:1. Taj meč je početak uspona Volfsburga a dvostruki strelci, Bas Dost i Kevin De Brujne, ključni elementi tima. Mladi Belgijanac nije imao mesta u Čelziju ali zato u Bundesligi nema boljeg kreativca jer je, pored 8 pogodaka, namestio čak 15 za svoje saigrače. Jedan od njegovih najčešćih partnera u uspešnim akcijama je sjajni Bas Dost, visoki Holanđanin koji je trenutno jedan od najopasnijih napadača u Evropi koji postiže gol svakih 63 minuta. U 23-em kolu opasnost ovog dvojca osetio je Verder, koji je tri puta vodio ali je na kraju izgubio 5:3 uz dva gola Dosta i tri asistencije De Brujnea. Kada se u obzir uzme da protivničke akcije razgrađuje Luiz Gustavo a da se timu u januaru pridružio džoker Elfa sa Svetskog Prvenstva Andre Šurle onda je jasno da Heking ima odličan tim koji zna kako da vodi.

Prednost Bajerna je naizgled prevelika jer se čini nemogućim da će velikan moći izgubiti 8 poena. Ali do kraja prvenstva ima još 11 utakmica a Dost Razarač, kako su ga prozvali mediji nakon što je u 5 februarskih utakmica postigao čak 9 golova, De Brujne i drugovi deluju nezaustavljivo. Da li će uspeti da sa trona skinu Bajern ostaje da se vidi ali je sigurno da u ovom trenutku najatraktivnija ekipa u Bundesligi diše vodećima za vratom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *