Vukan Živković: karijera koja se zida na temelju trojki

Činjenica da naših košarkaša ima svuda u svetu gde god se ovaj sport igra u organizovanom sistemu liga, odavno je poznata stvar. Jednostavno, klubovi vole da angažuju naše košarkaše, neki u većoj, neki u manjoj meri, ali skoro da nema lige u kojoj nisu ostavili trag.

Naravno da se najviše zna o onima koji svoju karijeru grade, ili su je već sagradili, u većim i poznatijim takmičenjima i koji su sticajem okolnosti, najčešće u žiži košarkaških dešavanja. To ne znači da i oni drugi koji se bore za mesto pod suncem u timovima ne toliko čuvenih liga  košarkaških divizija, ostavljaju išta manji trag koji učvršćuje status naše zemlje kao mesta gde pronaći dobrog košarkaša nikada nije bio težak zadatak.

Nedavno smo imali priliku da razgovaramo sa jednim pripadnikom te nešto manje poznate sportske ’’armije’’ koji svoj košarkaški hleb zarađuje puneći protivničke koševe u Francuskoj.

Reč je o Vukanu Živkoviću, 25-godišnjem igraču Rena, člana francuske NM1 lige, što je treća po redu liga u toj zemlji. Da odmah razvejemo sumnje onih kojima to ne zvuči toliko impresivno, i kažemo da nam je Vukan otkrio podatak da u Francuskoj postoji čak 25 košarkaših liga, a da su prve četiri profesionalne!

Naš sagovornik se na dogovorenom mestu pojavio sportski precizno i to, a kako drugačije, nego posle treninga, iako je već sutradan trebalo da putuje za Francusku. Privatno, ostavio je utisak inteligentnog i dobro vaspitanog mladića, što upravo i jeste jedna od karakteristika koja odlikuje naše košarkaše i zbog koje su često omiljeni kod saigrača.Vukan Zivokovic

Rođen je u Prizrenu, a košarkom je počeo da se bavi u Inđiji, gde se sa porodicom doselio 1996. godine. Prirodna Vukanova pozicija je bek šuter, ali se snalazi i kao organizator igre , a prema zvaničnim podacima je visok 200 santimetara. Protivničke odbrane najbolje ’’otključava’’ neverovatno preciznim šutem za tri poena, što autor redova može i lično da potvrdi.

Na pitanje gde zaista ’’zagrizao’’ u košarku, naveo je beogradski klub Sport Eko. Odmah zatim je i dodao da je za njegov sportski razvoj, pogotovo element šuta, zaslužan trener Nebojša Zdujić, koji je tada radio u Sport Eku.

 

Naravno, dalek je i naporan put od mlađih kategorija pa do igranja u seniorskoj konkurenciji, ali je Vukan uspešno izlazio na kraj sa svim problemima koje donosi košarkaško sazrevanje, a kao logična posledica je došlo igranje u prvoj ligi. Ekipa u kojoj je Vukan debitovao u najvišem rangu takmičenja je Tamiš iz Pančeva, da bi pred sam odlazak u Francusku 2015. godine, jednu sezonu proveo u Spartaku iz Subotice.

Međutim, kao prelomnu sezonu u svojoj karijeri ne navodi nijednu prvoligašku, već godinu koju je odigrao u Prvoj B ligi u dresu Železničara iz Inđije. Tu je spomenuo još jedno ime koje mu mnogo znači kada je u pitanju košarka, a to je Vinko Bakić, trener koji je u to vreme radio u Železničaru i koji mu je dopuštanjem potpune slobode u igri omogućio da te sezone bude ne samo najbolji pojedinac u ekipi, nego i najbolji strelac lige.

Vukan Zivokovic

Ono što se jednom uradi, vrlo lako može da postane navika, jer je Vukan istu stvar uradio i u Francuskoj, gde je bio najbolji strelac lige već u svojoj premijernoj sezoni za Ren i bio najzaslužniji za promociju svog tima u viši rang takmičenja. Epilog takve igre je novi ugovor koji je ponuđen posle samo nekoliko meseci.

To nas je navelo da ga upitamo da li se dvoumio prilikom donošenja odluke, na šta je odgovor bio veoma kratak – ne. Objasnio nam je da je Ren grad u kome je lepo živeti, da ima puno mladih zbog toga što je u pitanju veliki univerzitetski centar, kao i da je sve sjajno organizovano. Odlična organizacija je takođe i osobina kluba za koji igra, koji je pored plasmana u treću ligu, te sezone igrao i u finalu kupa Francuske za druge dve profesionalne lige! O uslovima za rad je rekao da su na izvanrednom nivou, a da u hali retko kad ima slobodnih mesta kada se igraju utakmice.

Bilo je i reči o razlikama između košarke koja se igra u Srbiji i Francuskoj, a kao najveću je naveo ogroman fizički aspekt igre koji je prisutan u toj zemlji, kao i veliko ugledanje na NBA.

Povodom toga nam je ispričao i jednu malu anegdotu, posebno razumljivu svima koji poznaju košarku: na jednoj utakmici je faulom sprečio kontranapad protivničke ekipe, što je u Evropi praksa i smatra se kao dobro obavljen zadatak. Time je njegovo iznenađenje bilo veće kada ga je trener povukao na klupu i objasnio da se to tamo ne radi jer kvari atraktivnost igre, baš kao i u NBA.

Vukan Živković kao svoje ambicije navodi igranje u Pro B ligi Francuske, jer, kako skromno kaže, Pro A je van njegovog domašaja. Mi baš ne bismo bili toliko sigurni, ali mu želimo svaku sreću u daljoj karijeri i mnogo ubačenih trojki!