tenis

WTA tenis – Serena i Venus igraju deveto Gren Slem finale!

Ne treba previše tražiti simboliku u finalu koje će u subotu u Melburnu odigrati Venus i Serena Vilijams, jer ona prosto ne može da se zaobiđe.


Naime, prvi Gren Slem okršaj koji su dve sestre imale na WTA turu, odigrao se 1998. godine u drugoj rundi Australijen Opena, a pobedila je starija Venus. Devetnaest godina i 27 mečeva kasnije, publika na Rod Lejver Areni će prisustvovati još jednom delu teniske istorije koju su ove dve Amerikanke tokom svoje karijere bogato ispisivale.

Malo ko je pre početka turnira očekivao ovakav rasplet, ali dogodilo se upravo to da  osam godina posle njihovog poslednjeg velikog finala, i prvi put posle četvrtfinala US Opena 2015, Venus i Serena još jednom pomere granice u ovom sportu.

Serena je posle pobede nad Mirjanom Lučić Baroni sebi obezbedila novo Gren Slem finale, sedmo na poslednjih najvećih deset turnira na kojima se pojavila i sada joj nedostaje još samo jedna pobeda do obaranja rekorda koji sa osvojene 22 najznačajnije titule u tenisu drži zajedno sa Nemicom Štefi Graf.

Šest trofeja od tog broja, mlađa sestra je osvojila upravo u Melburn Parku.

Venus Vilijams možda ni sama nije očekivala da može da stigne ovako daleko, pogotovo što posle Vimbldona 2009. godine, koje je inače izgubila od Serene, nijednom sve do ovog trenutka nije uspela da se plasira u neko Gren Slem finale!

Ona je uostalom, u Melburn doputovala pošto je bila prinuđena da se sa turnira  Oklandu povuče zbog problema sa povredom desne ruke.

Venus je trebalo punih 14 godina za novo finale Australijen Opena, do koga je došla posle ne baš lake pobede nad zemljakinjom Koko Vandevej, koja je jedina uspela da joj oduzme set na turniru. Taj jedan izgubljeni set je i jedina razlika u rezultatima koje su sestre Vilijams postizale poslednje dve nedelje, pošto je Serena na putu do ovog duela sve protivnice savladala sa po 2:0!

Ako se ne bi uzeli u obzir mečevi okršaji koje su Venus i Serena imale u Gren Slem finalima, bilans je prilično izjednačen, odnosno mlađa sestra ima jednu pobedu više (10:9). Međutim, Serena je neprikosnovena u duelima za najveće trofeje u kojima je bila bolja čak šest puta, dopustivši Venus da se raduje samo u Njujorku 2001. i Vimbldonu 2008!

Zna se ko je favorit, ali da li je iznenađenje potpuno isključeno? Meridianbet kvote se nalaze ovde.


6.6.2015. WTA : Serena Vilijams – Lusi Safarova