Zatvaranje prvog kola Cvajte na Švarcvaldu

Najbolji deo fudbalskog ponedeljka je veče kada se po već ustaljenom običaju igra jedna utakmica druge nemačke Bundeslige, odnosno popularne Cvajte.
Ovoga ponedeljka u prvom kolu nove sezone, čast da pruže zadovoljstvo svim pravim ljubiteljima fudbala imaju Frajburg i Nirnberg na Švarcvald stadionu u Frajburgu.
Frajburg je posle šest uzastopnih sezona ispao iz Bundeslige, ali se od menadžera Kristijana Štrajha i ekipe očekuje da se ekspresno vrate nazad. Ekipa je u tom periodu najbolji plasman ostvarila u sezoni 2012/13 kada je završila na petom mestu.
Letošnje ispadanje iz Bundeslige je četvrto koje je ovaj tim doživeo u klupskoj istoriji.
Nirnberg je i prethode godine igrao u Cvajti, gde je uprkos ambicijama da obezbedi povratak u Bundesligu, sezonu završio na čak devetom mestu. Za razliku od Frajburga koji nema trofeje u nemačkom fudbalu, Nirnberg je vlasnik 9 titula šampiona i četiri trofeja pobednika nacionalnog kupa!
Doduše poslednje slavlje je bilo 1968. godine kada je u Nirnberg stigla titula prvaka Nemačke za tu sezonu.
Kada su u pitanju prethodni dueli, tu je Frajburg u velikoj prednosti jer nije poražen u poslednjih deset susreta. Poslednji poraz od Nirnberga je pretrpeo pre šest godina i to na svom Švarcvaldu.
Podatak vredan pažnje je da Frajburg nije poražen na početku sezone u poslednjih pet godina. Za to vreme su ”Brazilci iz Brizgaua”  tri puta pobedili, dok je dva puta bilo nerešeno.
Takođe je interesantno da kada su u pitanju susreti ovih rivala u Cvajti i nižim ligama, a bilo ih je ukupno osam, Frajburg ne samo da nije uspeo da savlada Nirnberg, nego je poražen u svim mečevima!
Nirnberg prethodne sezone nije u gostima pružao naročito dobre igre – osvojio je samo 14 bodova sa gol razlikom u minusu od 12 golova. Jedan od preduslova za promociju u Bundesligu je i dobar učinak na strani, jer se u tako kvalitetnom takmičenju kao što je Cvajta, bodovi ne smeju gubiti čak ni u gostima ako se računa na visok plasman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *