Holandija

Zavladaće tišina u 14-om minutu!

Tužna atmosfera će vladati u petak uveče na Amsterdam areni, gde će u prijateljskom susretu snage odmeriti Holandija i Francuska. Na stadionu će zavladati tišina u četrnaestom minutu utakmice da bi se odala počast jednom od najvećih fudbalera u istoriji sporta, Johanu Krojfu.
Posle velikog neuspeha u kampanji za UEFA EURO 2016, Holandija počinje ciklus priprema za naredni ciklus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo okršajem protiv Francuske sa kojom se nalazi u istoj grupi spomenutih kvalifikacija.
Ova utakmica, kao i naredni susret sa Engleskom, pružiće priliku selektoru Daniju Blindu da eksperimentiše sa sastavom dajući šansu novoj generaciji fudbalera među kojima se nalaze Vinsent Jansen, Timo Lešert i Rik Karsdorp, za koje se pretpostavlja da bi mogli da debituju, ali koji će susret verovatno započeti na klupi za rezervne fudbalere.
Holandija je takmičenje u grupi završila porazom od Češke pred svojim navijačima, a u jedinom prijateljskom susretu od tada, ”lale” su nadigrale Vels u Kardifu rezultatom 3:2.
Dani Blind će se verovatno opredeliti za tandem napadača Luk de Jong – Kvinsi Promes, a Džoel Veltman bi trebalo da bude na poziciji desnog beka.
Francuska je kao domaćin šampionata bila oslobođena nezgodnih kvalifikacija, pa je Didije Dešamp imao dosta vremena da izabere i uigra fudbalere koji će predstavljati Trikolore na turniru koji se igra u njihovoj zemlji. Koliko su Francuzi ozbiljno shvatili ulogu jednog od favorita na predstojećem prvenstvu, odlično se videlo u svim pripremnim mečevima koje su igrali, a kojima su pristupali maksimalno angažovano i motivisano.
Francuska je pobedila u pet od poslednjih šest utakmica, savladavš i takve rivale kao što su Portugal i Nemačka, dok je jedini poraz došao na gostovanju u Engleskoj u najskorijem pripremnom meču.
Međutim, Dešampov tim nije bio uvek ubedljiv kada je igrao u gostima. Francuska je pobedila samo tri puta na prethodnih šest gostovanja, a jedno od njihovih slabijih izdanja je viđeno prošlog juna u Albaniji gde su doživeli poraz od 1:0.
Karim Benzema ne igra zbog suspenzije, a Valbuena i Pol Žorž Ntep zbog povreda. U sasatavu se nisu našli Šniderlin,Lakazete i Kongdobija.
Holandija i Francuska imaju istoriju od 23 duela, sa po deset pobeda svake strane. U poslednjem susretu odigranom pre dve godine u Parizu, rezultat je bio 2:0 za Francusku.
Utakmica počinje u 20:45.