Ana Ivanović

Zbogom tenisu: Ana Ivanović završila karijeru

 

Kada je Ana Ivanović pre nekoliko dana na svom Tviter profilu najavila da ima važno saopštenje za svoje navijače, niko nije mogao ni da sanja šta će slavna teniserka obnarodovati.

U sredu uveče, putem video poruke na svom Fejsbuku, Ana se obratila javnosti. Na opštu nevericu, saopštila je da je teniska bajka za nju završena.

“Imam važne vesti da podelim sa vama. Nisam ih ranije objavila jer mislim da zaslužujete da saznate prvi. Nema drugog načina da se kaže da sam odlučila da završim svoju profesionalnu karijeru. Odluka je bila teška, ali ima mnogo razloga da se slavi“, poručila je Ivanovićeva.

Ona je  dodala da je o tenisu počela da sanja još kao petogodišnjakinja gledajući nastupe Monike Seleš, ali da je u međuvremenu uspela da postigne ono o čemu nije mogla ni da mašta.

Vrhunski rezultati u svakom profesionalnom sportu zahtevaju vrhunsku fizičku formu. Mogu da igram samo po visokim standardima na koje sam navikla. Pošto je to nemoguće, vreme je da krenem dalje“, rekla je Ana.
U svom obraćanju fanovima ona je istakla da je tenis oduvek bio njena ljubav, ali da će sada postati ambasador sporta i zdravog života, ali i istraživati sopstvene mogućnosti u okviru biznisa, lepote i mode. Sada će, kaže, imati više vremena za filantropske aktivnosti, uključujući i rad sa Unicefom.

O ovakvoj odluci šuškalo se već neko vreme, ali njeni navijači, sudeći po komentarima ispod ove poruke, više su nego iznenađeni. Uz lepe želje i izlive zahvalnosti za sve one lepe trenutke koje im je Ana priredila za vreme karijere, mnogi su začuđeno pitali šta se dešava i da li je slavna teniserka možda trudna. Teniserka do sada nije davala nikakve naznake o povlačenju, a do pre nekoliko dana, redovno je obaveštavala pratioce na društvenim mrežama o svom napretku na treninzima.

Šta god da je njen razlog, odluka je konačna. Lepotica iz Srbije koja je ove godine dugogodišnju vezu s Bastijanom Švajnštajgerom krunisala brakom, definitivno se može povući na miru jer je uspela da ostavi trag u tenisu.

Ana je 11 godina bila među 20 najboljih teniserki sveta, a tri godine bila je u prva tri mesta. Kruna njene karijere bilo je osvajanje Rolan Garosa 2008. Godine. Minulu, 2016. godinu, Ivanovićeva će ipak više pamtiti po lepim stvarima koje su joj se dešavale na privatnom planu. Profesionalno se ne može pohvaliti nekim uspehom zabeleženim u prethodnih 12 meseci. Suma njenih ovogodišnjih nastupa samo je 15 pobeda, i tek 63. mesto na listi.

Najveće zvezde domaćeg tenisa zbog čijih je uspeha ovaj sport u Srbiji i dostigao neverovatnu popularnost, ove godine počele su da se gase. Novak je pao na drugo mesto, a Ana je sad objavila da napušta tenis. Ostaje da se vidi da li je zlatnom dobu tenisa u Srbiji došao kraj ili će ove asove zameniti neki mlađi igrači kao što je petnaestogodišnja Olga Danilović koja već neko vreme uspešno nastupa na teniskim terenima širom sveta i osvaja brojne titule.