Željko Kuzmić

Željko Kuzmić: Metalleghe je krojač svoje sudbine

 

Čuvar mreže bosanskog prvoligaša Mettaleghea, Željko Kuzmić, pravi je avanturista, jer je u svoju profesionalnu biografiju ubeležio angažmane na mestima na planeti za koje bi se mnogi zapitali – zar se u njima igra fudbal?

Nastupao je u brojnim klubovima u zemlji i regionu, Poljskoj, Rumuniji, Albaniji, ali i Vijetnamu i Etiopiji.

Menadžer me je po povratku iz Rumunije pozvao da do leta igram u Vijetnamu kako bih zadržao kontinueitet igre. Kada je ugovor istekao, čekao sam sledeću ponudu, a onda prosto nisam mogao da verujem kada sam dobio poziv da zaigram za Etiopiju. Prvo sam pomislio da se neko šali sa mnom, ali kad sam saznao uslove prijatno sam se iznenadio. Vlasnik kluba Sent Džordž u kome sam igrao 37. je na listi najbogatijih ljudi na svetu„. objašnjava Kuzmić dodajući da je oduševljen Etiopijom, koja je, kaže, zanimljiva na mnogo načina.

A i on je Etiopiji bio itekako zanimljiv. Naš Kuzmić prvi je i jedini beli fudbaler u istoriji te zemlje, a sa klubom je igrao kvalifikacije Lige šampiona, osvojio kup, superkup i prvenstvo.

U bogatoj karijeri, najduže je igrao Železničar, gde je i postao senior. Od zemalja, najviše se zadržao u Bosni. Bio je u Rudaru iz Prijedora, u Travniku gde je i upisao magistarske studije iz oblasti menadžment sporta, da bi zatim imao kratku fudbalsku „avanturu“ u Švedskoj. Trenutno, sa novim bosansko- hercegovačkim premijerligašem pokušava da izbori opstanak u ligi.

Stigao sam na poziv trenera Bašića sa kojim sam sjajno sarađivao. Rezultatski nam je išlo odlično, a onda je nastupio period krize. Stigao je zatim novi trener, vrstan stručnjak, bivši hrvatski reprezentativac Mato Neretljak. Promena je malo potresla ekipu, ali sreću, vratili smo se na pravi kolosek i još uvek smo na njemu„, kaže Kuzmić.

Ekipa se trenutno sa Čelikom, Olimpikom i Vitezom bori za opstanak u ligi.

Za sad imamo dobre šanse. Atmosfera u timu je fantastična, složni smo, živimo kao jedan. Sami smo krojači svoje sudbine, i sve zavisi od nas. Kako budemo igrali, tako će nam i biti“,  otvoren je Željko, čiji je klub pre nekoliko dana slavio pobedu nad Širokim Brijegom.

Utakmica je bila borbena, sa puno žestokih startoa i kartona. Pobedili smo na kvalitet, volju i htenje, ali junak meča bio je moj kolega, golman Fejzić“,  bez imalo sujete priča Kuzmić koji je ovoga puta opravdano izostao sa terena.

Ima 32 godine, i još ne razmišlja da okači kopačke o klin. Trenutno razmatra ponudu iz poprilično „egzotične“ Mongolije. Ukoliko Mettaleghe opstane u ligi, a on postigne dogovor sa šefovima, ne bi trebalo da ima dileme- verovatno će ostati u Jajcu.