Zorana Arunović

Zorana Arunović upucala tri zlata

Četiri zlata, dva srebra, i bronza, blještavi je „pazar” s kojim se sa Evropskog prvenstva u gađanju iz vazdušnog oružja vratila srpska streljačka reprezentacija.

Da ovaj uspeh bude još veći, pobrinuli su se i juniori, koji su u Mariboru zaradili još tri srebra. Neverovatnom uspehu naše nacionalne selekcije najviše je doprinela fantastična Zorana Arunović, koja je premijerno postala šampionka Evrope, pobrala tri zlata i upucala novi svetski rekord od 246,9 krugova – šest krugova bolji od dosadašnjeg koji je držala Kineskinja Juimeji Lin.

Daleko iza nje ostala je i drugoplasirana Ukrajinka Olena Kostevič koja je stigla do 239, 5 krugova, ali i Španjolka Sonja Franket koja je postigla skor od 218, 9. Razlika od čak 7, 4 kruga između najbolje i drugoplasirane učesnice je zaista velika, i sama po sebi pokazatelj Zoranine apsolutne dominacije na ovom šampionatu.

Oka sokolovog, brza na obaraču, precizne ruke koja nikada ne zadrhti u presudnim momentima, titulu evropske prvakinje Zorana je osvojila u dispcilini vazdušni pištolj, gađanje sa deset metara. Ova dama koja je trijumfovala na svetskom šampionatu 2010. godine, u Evropi je, nekako, do sada, uspevala da dođe samo do trećeg mesta koje je osvojila prošle godine u Đeru.

Tadašnji rezultat – bronza u pojedinačnom takmičenju, ekipno srebro i zlato u miksu, Zorana je sada popravila. „Ljuta“ na Evropu čiji joj je tron do sada bio nedostupan, u Mariboru je u sve tri kategorije nanišanila, a zatim i upucala zlato. Jedno zlato osvojila je sama, a za druga dva sa kolegom iz miksa Damirom Mikecom i koleginicama iz tima Bobanom Veličković i Jasminom Milovanović.

Posvetila sam se sebi i tokom čitavog finala nisam pratila rezultate rivalki, već sam razmišljala samo o prestojećem hicu. Lepo je stići kući punih ruku medalja. Nastavili smo niz i vratili se na evropski tron”,  prokomentarisala je Zorana čiji je trener Jelena, njena rođena sestra, takođe uspešna stelkinja.

Zorana priznaje da nije mogla da ne čuje sudije sa razglasa, ali, kaže da je bila potpuno koncentrisana na svoj nastup, kako bi što bolje ciljala.

Na Evropskom šampionatu u Mariboru, oboren je i srpski i jugoslovenski rekord po broju osvojenih odličja, jer je upucano deset medalja u zvaničnim i dva u nezvaničnim takmičenja. Do sada je najviši skor naše reprezentacije bio prošlogodišnji, od sedam trofeja. Tako je naša nacionalna selekcija završila ovo takmičenje kao trećeplasirana od ukupno 46 ekipa.

Osim „trostruke“ Zorane, Mikeca sa kojim je nastupila u miksu pištoljem, i Veličkovićke i Milovanoviće, sa kojima je bila u timu, zlatom se okitio još i miks puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović.

Mikec će kući poneti još jedno srebro- u pojedinačnoj kategoriji s pištoljem, ali i bronzu u muškom seniorskom timu s pištoljem koju je osvojio sa Dimitrijem Grgićem i Duškom Petrovim.

Juniori Sanja Vukašinović i Lazar Vukašinović uspeli su  takođe da se izbore za srebro- i u pojedinačnim kategorijama, ali i zajednički u miksu (puška). Srebrni su još i seniorska ekipa Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić i Milenko Sebić (puška) i juniorski tim puškom Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac i Marija Malić.