Srbija i Crna Gora čekaju protivnike

Žreb za EP: Šta čeka Srbiju i Crnu Goru?

Od 16 časova počinje žreb za Evropsko prvenstvo u košarci koje se igra 2017. godine , a Srbija i Crna Gora čekaju svoje protivnike.

Srbija je u prvom šeširu zajedno sa Španijom, Litvanijom i Francuskom, dok je Crna Gora pala u peti šešir zajedno sa Nemcima, Belgijancima i Poljacima. Koga priželjkuju, a koga izbegavaju dve reprezentacije?

Sastavi šešira:

Šešir 1: Srbija, Španija, Litvanija, Francuska.
Šešir 2: Grčka, Italija, Češka, Letonija.
Šešir 3: Hrvatska, Izrael, Turska, Finska.
Šešir 4: Rusija, Slovenija, Mađarska, Gruzija.
Šešir 5: Nemačka, Belgija, Poljska, Crna Gora.
Šešir 6: Island, Velika Britanija, Ukrajina i Rumunija.

Srbija

Prvo valja spomenuti da je zbog specigičnosti da se grupna faza igra u četiri zemlje već donekle dirigovan žreb pa je sigurno da će Finska i Island u istu grupu, kao i Izrael i Litvanija,  Hrvatska, Rumunija i Mađarska, Turska i Rusija.

Srbija svakako iz prvog šešira priželjkuje Češku ili Letoniju. Pitanje je hoće li se i ovoga puta sjajni Porzingis odazvati pozivu selektora, Česi osim Satoranskog i Veselog nemaju ozbiljnih igrača, dok su Grci i Italijani timovi puni zvezda. Ipak deluje da zbog stila igre koji se bazira pre svega na potentnom napadu Srbiji više odgovara Italija od tvrdih Grka.

Treći šešir donosi Hrvate koje svakako valja izbeći. Pod kormilom Ace Petrovića Hrvati igraju sve bolje i konačno se u timu pojavio timski duh i pobednički mentalitet. Turci su daleko od nekadašnje slave, ali su svakako jači od Izraela i Finske. Obe ekipe će se osloniti na šut za tri poena, a sa Izraelom je Srbija znala da ima problema. tako da su Finci najbolja opcija.

Četvrti šešir kao najopasnije nosi sigurno Slovence sa sjajnim pojedincima braćom Dragić i timom radnika oko njih Rusi su u prilično očajnom stanju već godinama, tako da bi oni uz Mađare bili najbolja opcija.

Iako peti i šesti šešir ne igraju veliku ulogu za tim Srbije, valjalo bi izbeći nezgodne Poljake sa Marsinom Gortatom, Nemci imaju nekoliko sjajnih pojedinaca tako da Belgija deluje kao najbolja opcija.

Nema jakih ekipa u šestom šeširu, ali islandski trojkaši bi mogli da se raspucaju, tako da ih treba izbeći.

Najbolji scenario: Srbija, Češka, Finska, Mađarska, Belgija, Rumunija

Najgori scenario: Srbija, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Velika Britanija

CRNA GORA

Što se tiče Crne Gore situacija je drugačija. Oni će dobiti rivala iz prvog šešira, a tu nema poželjnih ekipa. Ipak Španci znaju često da taktiziraju i igraju sa pola snage. Sa druge strane Litvanci su u priličnom padu od poslednjeg prvenstva, tako da deluju kao najslabiji protivnik iz najboljeg šešira. Srbija je za izbegavanje.

Crna Gora bi bila srećna da iz drugog šešira izvuče Češku ili Letoniju, kao i Srbiji Grčka je najveći problem. Opet kao i Srbiji Hrvatska je za izbegavanje, a možda bi Turci po stilu igre čak najviše odgovarali “Sokolovima”. Ipak Izrael ovde deluje kao najbolja opcija, ali opet, on sa sobom nosi Italiju u grupi…

Iz četvrtog šešira Mađarska je najbolji protivnik, što bi kasnije u šestom šeširu sa sobom vuklo Rumune, a i oni su ekipa koju Crna Gora lako može da dobije. Slovenci i Rusi su za izbegavanje, kao i Island u poslednjem šeširu.

Najbolji scenario: Litvanija, Letonija, Izrael, Mađarska, Crna Gora, Rumunija

Najgori scenario: Srbija, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Island