Žreb za Eurobasket u Istanbulu

Takmičenje ostaje u Turskoj 

Svestska kuća košarke potvrdila je u na sastanku u Minhenu da će žreb za Eurobasket 2017 biti održan u Istanbulu 22. novembra. Naredno Evropsko prvenstvo u košarci će biti održano u rumunskom gradu Klužu, prestonici Finske Helsinkiju, zatim u Tel Avivu u Izraelu i u Istanbulu, gde će se održati i završna faza takmičenja. Na sastanku je takođe potvrđeno i da takmičenje ostaje u Turskoj, uprkos nedavnim nemirima u ovoj zemlji.

Naredni Eurobasket će biti održan od 21. avgusta do 17. septembra 2017 godine, a učestvovaće najbolje 24 selekcije, podeljene u četiri grupe. Turska je tokom prethodnih godina bila organizator nekoliko vrhusnkih takmičenja pod okriljem FIBA, a predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel je izrazio uverenje da će sve proći u najboljem redu. On je dodao da je do početka takmičenja ostalo više od godinu dana, kao i da Turska ima dobru reputaciju u organizovanju vrhusnkih takmičenja i da je dobio veoma pozitivne povratne informacije iz ostalih saveza, koji nemaju brige u vezi sa domaćinstvom Turske.

Sva takmičenja mlađih selekcija protekla su u najboljem redu, mada je Evropsko prvenstvo za mlađe od 18 godina, koje je trebalo biti održano u gradu Samsunu odloženo za kasnije, jer je upravo tih dana bio aktuelan neuspešni vojni udar u Turskoj. Međutim, ovaj turnir će ipak biti održan u Turskoj. Iz Turske uveravaju da neće biti problema na predstojećim takmičenjima i podsećaju da četiri turska kluba učestvuju u Evroligi i pet u FIBA Ligi Šampiona. Iz Turske poručuju da njihova košarka dosta doprinosi nasleđu evropske košarke, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou. Prethodno Evropsko prvenstvo je održano u Turskoj sada već davne 2001 godine, a u međuvremenu je Turska organizovala i Svetsko prvenstvo 2010 godine, pa je FIBA još jednom ukazala sveliko poverenje tamošnjem savezu.

Još jedna potvrda da ne treba biti previše zabrinut na predstojećem Eurobasketu je činjenica da i ovog leta dosta stranih igrača nastupa u turskim klubovima, te nema sumnje da će i naredni veliki košarkaški događaj u Turskoj biti organizovan na vrhusnkom nivou.