Žreb za FIFA Svetski kup: sa kime će Srbija u grupu?

Žreb za FIFA Svetski kup: sa kime će Srbija u grupu?

Stišala su se uzbuđenja grupna faze, završeni su mečevi baraža, prežaljeni su Azuri i Bufon, zaboravljen je čak i Muslin, pa je ostalo još samo da se sačeka da se u koncertnoj dvorani državne palate u Kremlju obavi žreb za FIFA Svetski kup.


Da ne bi bilo zabune, palata u kojoj će se obaviti ceremonija, istorijski nema dodira sa carskom Rusijom, pošto je završena 1961. godine na inicijativu i za vreme Nikite Hruščova i jedina je moderna građevina u Kremlju.

Kao što je poznato, 32 zemlje učesnice su raspoređene u četiri šešira, a žreb će početi izvlačenjem jedine crvene kuglice u kojoj se nalazi ceduljica sa imenom Rusije. Da podsetimo koje ćemo to ekipe gledati sledeće godine na 21. FIFA Svetskom kupu: iz Evrope kao i obično učestvuje najveći broj zemalja, a to su Belgija, Danska, Engleska, Hrvatska, Nemačka, Francuska, Island, Poljska, Portugal, Španija, Švedska, Švajcarska, Srbija i domaćin Rusija; iz Afrike dolaze Egipat, Senegal,Maroko, Nigerija i Tunis; Aziju predstavljaju Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, uz dodatak Australije koja je učestvovala u toj grupi kvalifikacija; Kostarika, Meksiko i Panama su predstavnici Severne i Centralne Amerike i Kariba; Južnu Ameriku zastupaju Argentina, Brazil, Urugvaj, Peru i Kolumbija.

Smeštanjem Rusije u grupu A počinje izvlačenje selekcija iz prvog i po imenima najzvučnijeg šešira koje će redom biti dodeljivane svakoj grupi. Već prilikom izvlačenja reprezentacija koje se nalaze u drugom šeširu, mora da se vodi računa o izvesnim ograničenjima pošto, osim za evropske timove kojih ima četrnaest, za ostale selekcije važi pravilo da dve sa istog kontinenta ne mogu da se nađu u jednoj grupi.

Srbija se nalazi u četvrtom šeširu i jedino je sigurno da neće biti izvučena zajedno sa Nigerijom, Japanom, Marokom, Južnom Korejom, Panamom i Australijom.

Nema tog ljubitelja fudbala koji se ”iz fotelje” nije pozabavio temom ”ko će s kim i protiv koga”, zamišljajući idealnu grupu za svoju reprezentaciju, a izračunato je da pre početka izvlačenja kuglica postoji čak 20 miliona kombinacija.

FIFASrbija zbog svog položaja ne može da se nada posebno lakoj grupi, ali je i sam plasman na FIFA Svetski kup već veliki uspeh, što naravno ne znači da ne treba da postoje ambicije da se u Rusiji prođe grupna faza.

Žrebom će rukovoditi nekada čuveni engleski napadač Gari Lineker i ruska sportska novinarka Marija Komandnaja, kojima će pomagati velikani ove igre: Dijego Forlan, Loran Blan, Gordon Benks, Kafu, Fabio Kanavaro, Maradona, Karlos Pujol i Nikita Simonijan.

U Moskvi se nalazi i delegacija Fudbalskog saveza Srbije predvođena predsednikom Slavišom Kokezom, a koju pored njega čine sportski direktor  Goran Bunjevčević, vršilac dužnosti selektora Mladen Krstajić i još nekoliko članova tehničkog osoblja.

Krstajić se nije previše bavio izdvajanjem timova sa kojima bi voleo da Srbija bude u grupi, osim što je nagovestio da bi zbog dobre atmosfere voleo da jedan od rivala bude baš domaćin Rusija.

FIFA Svetski kup počinje za nešto više od šest meseci, a održaće se u 11 gradova širom Rusije. U upotrebi će biti dvanaest stadiona u čiju izgradnju i renoviranje je utrošeno 5,5 milijardi dolara, a prвa od ukupno 64 utakmice će biti odigrana na moskovskom stadionu Lužnjiki!

Kakve su konkretne šanse da pojedina reprezentacije budu protivnici Orlova, možete videti u Meridianbet ponudi koja se nalazi ovde!

 


10.10.2017. Spavaš li mirno FIFA, Srbija stiže u Rusiju!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *