Zvezda

Zvezda ima u rukama drugu meč-loptu!

Možda prva meč lopta nije iskorišćena, ali Crvena Zvezda ih ima još dve. Lokomotiva je bila bolja u Kubanju, a sledeća od dve preostale prilike je u četvrtak kada u Kombank Arenu stiže Darušafaka, ekipa koja je izgubila sve šanse za plasman u plej-of. To naravno ne znači da je sve odlučeno, jer taj jedan korak koji ”crveno-bele” deli od istorijskog uspeha se definitivno neće napraviti sam.
U preostala dva kola Crvena Zvezda mora da pobedi bar jednom, ili da iskoristi ”pomoć prijatelja”, što bi u konkretnom slučaju značilo jedan poraz Efesa do kraja Top 16 faze.
Ekipa Dejana Radonjića je već ispunila osnovni cilj za ovu sezonu plasiravši se u finale ABA lige posle dvostruke pobede nad evroligašem Cedevitom. To znači da će su Kombank Areni i Pioniru i sledeće sezone gledati najbolja evropska košarka, a da bi za Zvezdu plasman među osam najboljih timova na starom kontinentu predstavljao fantastičan bonus.
Darušafaka neće nastaviti takmičenje posle završetka ove faze, ali je malo nedostajalo pa da se stvari odigraju drugačije, jer je nekoliko utakmica ova ekipa izgubila minimalnom razlikom.
U sasatavu Darušafake se nalaze provereni profesionalci sa velikim iskustvom igranja u Evroligi, na Fajnal Foru, pa čak i u NBA. Na klupi sedi Oktaj Mahmuti, a neki od najboljih pojedinaca su Semih Erden, Džamon Gordon, Luk Harangodi i Markus Sloter.
Sponzor tima je ujedno i sponzor Evrolige, a ogromna ulaganja u klub u poslednjih nekoliko sezona su opravdana odličnim rezultatima. Naime, Darušafaka se do pre par godina takmičila u drugoj ligi, a sada je bila nadomak konkurisanja za plej-of u najjačem košarkaškom takmičenju u Evropi.
Prednost na terenu bi mogla da se stekne boljom kontrolom igre što uključuju smanjenje eventualnih grešaka u čemu ove dve ekipe prednjače u takmičenju i to u negativnom smislu. Darušafaka je vodeća po broju izgubljenih lopti u proseku (14.8), dok je Crvena Zvezda na drugom mestu sa 13.8.
Prvi susret u Istambulu je bio veoma neizvestan, a pobeda je pripala domaćem timu (69-66). Rivali se do tog duela nikada nisu sastali u jednom takmičarskom meču.
U sastavu Dejana Radonjića nema jedino Luke Mitrovića, dok su svi ostali spremni za utakmicu koja počinje u 20 sati.