Zvezda

Zvezda pozdravlja Cirbesa, ali ne da bodove!

Da je Kvinsi Miler zdrav, u timu Makabija sa kojim će Crvena Zvezda odmeriti snage u četvrtak uveče u Beogradu, bila bi dvojica košarkaša koja su veoma zaslužna za izvanredno prošlogodišnje izdanje Crveno-belih u Evroligi.
Ipak, u žutom dresu Makabija će se naći samo Maik Cirbes, nekadašnji centar Crveno-belih koji je tokom svog boravka u srpskom klubu ostavio snažan utisak.
Iako je bilo nekih rezervi kako će se popuniti praznina u reketu posle njegovog odlaska, Cirbesa je izvanredno zamenio nekadašnji (a možda i ponovni) reprezentativac Srbije, Ognjen Kuzmić koji je među trojicom najbolji skakača u Evroligi, ali i sa izvanrednim procentom šuta za dva poena od 60%.
Što se efikasnosti tiče, u Zvezdinim redovima je najbolji Marko Simonović , koga slede Milko Bjelica i Marko Gudurić. Nažalost, ekipa Dejana Radonjića ne može da se pohvali nekom posebno efikasnom igrom u napadu, što se ispostavilo kao veliki problem u onim mečevima gde ni odbrana nije uspela da ostane na visini zadatka.
Zaključno sa osmim kolom, Zvezda je imala najbolju odbranu u takmičenju, a onda je u poslednje tri utakmice primila u proseku po 92 poena, što je osnovni razlog poraza u tim mečevima.
Radonjiću ostaje zadatak da ili toliko promeni način igre svog tima i preorijentiše ga na napadački stil sa neizvesnim efektom, ili da poradi na povratku samopouzdanja u fazi igre na svojoj polovini terena.
Kapiten Luka Mitrović je odigrao jedno poluvreme u Podgorici, ali je doživeo novu povredu zbog koje će propustiti utakmicu sa Makabijem.
Makabi u Beograd dolazi sa željom da izbegne treći uzastopni poraz u Evroligi, ali i sa gorkim ukusom šokantnog poraza u domaćem prvenstvu od Gilboa Galila.
Ponos Izraela i šestostruki šampion Evrope (poslednji put u sezoni 2013/14) se prilično pojačao ovoga leta predvidevši da u novom formatu takmičenja neće biti popusta čak ni za najveća imena. U ekipu su stigli Endrju Gaudlok, Soni Vims, Viktor Rad, Maik Cirbes i Kvinsi Miler.
Nekadašnji košarkaš Fenerbahčea, Endrju Gaudlok je ubedljivo najefikasniji sa preko 16 koševa po utakmici. On je i vlasnik rekorda od deset ubačenih trojki na jednoj evroligaškoj utakmici.
Veteran Devin Smit i Soni Vims se nadovezuju svojim poenima i čine Makabi šestom najefikasnijom ekipom u takmičenju.
Osim okršaja u Evroligi gde je Makabi pobedio Crvenu Zvezdu u tri od četiri utakmice, rivali su odmeravali snage pre nekoliko godina i u ABA ligi. U takmičenju u kojem Crvena Zvezda dominira u prethodnih nekoliko sezona, Makabi je ostvario obe pobede, isto kao i u dva susreta 1998. godine u nekadašnjoj FIBA Evroligi.
Utakmica se igra u četrtak sa početkom u 20 časova.